Zo kun je écht zen beginnen met yoga

Beginnen met yoga

Beginnen met yoga begint bij jezelf

Rugklachten oplossen, meer rust in je hoofd, soepeler lijf of spirituele journey? De reden om voor het eerst op de yoga mat te stappen, kan heel erg verschillen van persoon tot persoon. Het is hoe dan ook goed van je dat je wil beginnen met yoga. Zolang de motivatie maar uit jezelf komt en niet afstamt van een hoge competitiedrang. Bij yoga draait het om jou. Jouw lichaam, jouw practice en jouw reis.

Het idee van een yogales vol met ervaren yogi’s, die eerder in een split komen dan jij, kan je afschrikken. Dit is echter totaal niet nodig. Yoga is een plek waar je jezelf kan zijn, zonder een gevoel van competitie. Door jezelf niet met anderen te vergelijken, kan je je richten op je eigen inner journey. Op die manier kan je zen beginnen met yoga en bereik je nóg meer tijdens je practice. In deze blog leggen we je uit waarom het onnodig is om jezelf met anderen te vergelijken.

Het is fijn om beginner te zijn

Mannen zijn vaak meer prestatiegericht. In dat geval zijn hun prestaties de meetlat voor hun succes, wat samengaat met het gevoel dat alles gelijk goed moet gaan. Good trait, alleen niet zo handig als het op yoga aankomt. Yoga kan namelijk fout gaan als je je aandacht niet op het juiste richt. Het gaat niet om hoe snel je presteert in vergelijking met de rest. Het gaat om de reis van je eigen lichaam en het creëren van een goede basis.

De ene yogi komt al snel in de eindpose en de ander moet eerst gebruik maken van de tussenstappen. Je bent niet slechter als je nog in de beginpose van een asana zit en eerst moet opbouwen. We snappen dat het intimiderend kan zijn om tussen de ervaren superyogi’s te zitten, maar probeer het waardeoordeel wat aan het woord ‘beginner’ vastzit te verwijderen. Why not? Iedereen is ooit een beginner geweest.

Het zou daarnaast zonde zijn als je de tussenstappen overslaat of afraffelt om zo eerder bij de eindpose te komen. Zo kan het zorgen voor blessures, omdat je geen rekening houdt met de juiste alignment. Ook loop je de basis van yoga mis door te snel door de poses heen te gaan. De opbouw naar de eindpose toe is juist mega belangrijk. Net als een huis, stort je zonder fundament tijdens je yogapractice in elkaar. Neem daarom de tijd en luister in alle rust naar je lichaam. Zo leer je je lichaam kennen en kom je erachter waar de spanning en flexibiliteit zit. Ontdek je lichaam en kijk wat de yoga practice met je doet. Zo kan je het beste de yogareis beginnen.

Work with what you got

Alles wat je doet, heeft invloed op je practice. Dat geldt voor iedereen. Iedereen heeft een ander lichaamsverleden. Door je gewoontes zijn sommige delen in je lichaam sterker dan de ander. Het beroep dat je uitvoert, de sport die je speel(de) of de manier waarop je slaapt bepalen allemaal welke spieren in je lichaam sterker zijn. Barkeepers zijn door het tillen van biervaten en het shaken van drankjes bijvoorbeeld gespierder in hun onderrug en armen. De herhaling van beweging die je maakt in het dagelijks leven bepaalt dus waar de kracht en lenigheid in je lichaam zit. Daarom is het niet eerlijk voor jezelf als je jezelf vergelijkt met iemand die een compleet ander lichaamsverleden heeft, zeker als je net begint met yoga. Werk met wat je hebt.

Vergelijk jezelf ook niet met je practice van de dagen ervoor. Je flexibiliteit hangt erg af van het moment. De ene keer ben je minder soepel dan de andere. Zo zijn je spieren in de ochtend stijver, omdat je lichaam moet opstarten na een tijd rust gehad te hebben. Factoren als je voeding en stressniveau kunnen ook invloed hebben op de soepelheid van je spieren. Je kan er dus niet vanuit gaan dat je lichaam de ene practice dezelfde inzet kan geven als de andere. Wees niet zo streng voor jezelf en kijk het per dag aan. Just show-up en dan zie je vanzelf wel wat je lichaam ervan maakt. 

Iedereen begint anders met yoga

Van jongs af aan spelen jongens vaak andere sporten dan meiden. Waar meiden kiezen voor dansen en turnen, blijven voetbal en vechtsporten bij jongens het populairst. Dit sportverleden heeft meer invloed op je flexibiliteit dan je denkt. Bij sporten als dans en turnen wordt veel meer gestretcht dan bij voetbal. Daardoor hebben vrouwen in het verleden vaker langere spieren gekweekt dan mannen.

Daarnaast trainen mannen vaker op spierkracht. Door de herhaling van oefeningen, creëer je sterke, korte spieren. De kans dat je, als man zijnde, kortere spieren hebt, is dus groot. Voor yoga is dat minder praktisch. Daarvoor heb je langere en soepele spieren nodig. Als je gewend bent om te werken aan je bulk in plaats van je lenigheid, kan yoga voor jou heel moeilijk lijken ten opzichte van de rest. Nog een reden om jezelf niet te vergelijken met de vrouwen in je yogales.

The thing is: Bij yoga kom je verder als je je ontspant en de tijd neemt voor je oefeningen. Je hoeft niet te blijven pushen voor een beter resultaat, wat bij krachttraining wel geldt. Daarom is het misschien een slim idee om te beginnen met yin-yoga. Hierbij zit je langer in een yoga pose en kan je in rust werken aan je flexibiliteit. Daarna zullen andere yogavormen ook makkelijker gaan.

Flexibiliteit is flexibel

Jouw flexibiliteit kan op meerdere manieren afwijken van die van een ander. Iedereen heeft een andere vorm botten, iets waar je weinig invloed op hebt. Je kan je flexibiliteit verbeteren door te stretchen en yoga te doen, maar de vorm van je botten kan je niet veranderen. De vorm van je botten bepaalt hoeveel ruimte je hebt om bepaalde lichaamsdelen te bewegen in een asana. Sommige yogi’s hebben door hun bouw dus meer flexibiliteit, waardoor het aanraken van hun tenen makkelijker gedaan is.

Vrouwen hebben daarnaast een ander skeletsysteem dan mannen. Omdat de bekken van vrouwen gemaakt zijn om te bevallen van een baby, zien deze er anders uit dan het bekkengebied van de man. Zo is de vrouwelijke bekkenholte breder en dieper dan de man. Ook is het stuitbeen van de man minder beweeglijk. Je kan je voorstellen dat vrouwen in dat gebied dus soepeler zijn dan mannen, waardoor sommige oefeningen hun makkelijker afgaan. Niet echt iets om je over op te winden als je begint met een yogales. Zeker als je je bedenkt dat het mannelijke lichaam vele handige krachten kent die tijdens de les ingezet kunnen worden.

 

Ook collageen telt mee

Gewrichten spelen ook een grote rol in je flexibiliteit. De soepelheid van je gewrichten wordt beïnvloed door collageen. Dit is de bouwstof voor je bindweefsel wat zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van je huid en kraakbeen. What a shame dat de productie ervan al afneemt vanaf je 25e. Als je ouder wordt neemt de hoeveelheid collageen in het lichaam, en dus ook het kraakbeen, af. Dit is te merken aan je gewrichten die minder soepel worden. Bij de een gaat dit sneller dan de ander. Bovendien nemen sommige vrouwen supplementen in om dit proces te vertragen.

Zo blijkt maar dat het vergelijken van je skelet met anderen in je yogales een onmogelijke opgave is. Don’t blame yourself als jouw lichaam niet het meest buigzaam is. Geef jezelf een voorsprong door comfortabele yogakleding te dragen waar je makkelijk in kan bewegen. Zo kan je voorbereid beginnen met de yogales.

Laatste woorden van wijsheid

Probeer te onthouden dat het bij yoga gaat om je eigen ‘inner journey’. Het maakt niet uit hoe mooi je practice eruitziet vergeleken met andere yogi’s, zeker als je net begint met yoga. Zolang je maar let op de juiste alignment. Het zal helpen om het streven naar perfectie los te laten en te genieten van het gevoel dat yoga met zich meebrengt. Richt je op de stap die je lichaam heeft gezet sinds het begin en onthoud: het startpunt ligt niet bij degene op de yogamat naast je, dat ben jezelf.

Een wijze quote om te onthouden: Remember you are a human being, not a human doing. Jouw waarde hoeft niet af te hangen van je prestaties. Onthoud dat je waardevol bent zoals je bent, ook zonder de dingen die je bereikt hebt.

Yoga draait om het gevoel en diepgang die de poses je leveren in het hier-en-nu, en alle mentale, fysieke en spirituele gezondheids-benefits natuurlijk. In plaats van te denken aan de prestatie van een ander, kan je dus beter ervaren wat de practice jou brengt. Als je je aandacht daarop richt en met full focus op je lichaam en ademhaling de asana doet, kan je meer meekrijgen van de benefits van yoga. Uiteindelijk zul je merken dat je lichaam steeds flexibeler wordt.

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden