Spieren trainen met yoga: yoga heeft het allemaal

Spieren-trainen-met-yoga

Spieren trainen, mindfulness, stretching en meer

Over yoga bestaan verschillende vooroordelen. De één lijkt het een intense practice, de ander ziet het als een lichte vorm van beweging. Een lichte vorm is het zeker niet. Wij spraken Jeffrey van Opzeeland, yogadocent en oprichter van yogacentrum Yogi Heroes. Hij vertelde ons meer over zijn visie van de functie en kracht van yoga bij het trainen van spieren. Wat je ook zoekt in een workout of practice, volgens Jeffrey: “Yoga is the whole package”

The wrong image

De gedachte dat yoga een lichte vorm van beweging is, komt volgens Jeffrey vooral door het beeld wat in de media geschetst is. “Op social media is yoga lange tijd afgebeeld met clichés. Zo kreeg het een zweverig en stoffig imago, waarbij de yogastudios standaard naar wierook ruiken en vol zouden zitten met hippies. Social media plaatsen graag mensen in hokjes. Iemand met dreadlocks zou daardoor automatisch aan yoga doen.” Deze vooroordelen focussen zich op één onderdeel van yoga en missen daardoor een groot deel van wat yoga is. “Dat schrikt veel mensen af, wat heel zonde is. Yoga kent namelijk benefits voor iedereen, ook voor een stratenmaker of bankdirecteur.”

Krachttrainen met yoga 

This might come as a shock, maar yoga is veel meer dan social media doet beweren. Het bestaat niet alleen maar uit meditaties en series van langzame bewegingen. Met yoga kan je zeker ook spieren trainen. “Je traint in yogalessen veel spiergroepen tegelijk. Waar je je in de sportschool alleen richt op de grote spieren, worden de kleine, diepe spieren ook getraind bij yoga.” Deze spieren zijn iets minder zichtbaar voor het blote oog, maar daarmee niet minder belangrijk. Ze zorgen voor meer stabiliteit en mobiliteit. Van het trainen van deze spieren word je niet alleen een stuk sterker. Je voorkomt gelijk een slechte lichaamshouding en slijtage van je rugspieren. Lees hier meer over het trainen van diepe spieren.

Dit alles wil niet zeggen dat de sportschool geen goede plek is om spieren te trainen. Jeffrey is naast zijn yogalessen ook veel te zien in de sportschool. “Krachttraining en yoga kunnen goed samen. Yoga kan je zien als je dagelijkse maaltijden en krachttraining in de sportschool als het avondje uiteten. Yoga is het onderhoud van je lichaam, de fundering die ervoor zorgt dat je lichamelijk en geestelijk beter in je vel zit. Je bent scherper, slaapt beter en je hersenen werken beter. De sportschool is lekker om erbij te hebben, maar niet nodig om te blijven functioneren.” Yoga zorgt volgens Jeffrey voor een sterk lichaam plus benefits. “Dat gespierde lichaam is niet het enige dat yoga met zich meebrengt. Het heeft ook mentale en emotionele voordelen. Een gezond lichaam en een gezonde geest, dat is de kracht van yoga.”

Actieve yogavormen

Er zijn ontzettend veel vormen van actieve yoga, waar je ook spieren mee kunt trainen. Zo heb je strong vinyasa yoga, een vorm waarbij je snel en krachtig van de ene pose overgaat naar de andere. Ashtanga yoga is ook een hele bekende vorm. Hierbij oefen je vaste series van yogahoudingen. Je neemt deze houdingen in een snel tempo in dezelfde volgorde aan. Door deze herhaling word je sterk en soepel. Je hartslag gaat omhoog en een bezweet voorhoofd is bijna gegarandeerd. Je richt je bij deze vorm veel op je ademhaling, om zo je uithoudingsvermogen te vergroten.

Een andere intensieve yogavorm is Power yoga, afgeleid van Ashtanga yoga. Tijdens deze dynamische yogales voer je verschillende krachtige asanas achter elkaar uit.  Ook hier leer je verschillende ademhalingstechnieken toepassen tijdens lichamelijke inspanning. Dit versterkt je conditie en maakt je sterker. Anders dan Ashtanga yoga is Power yoga niet zo streng in het volgen van vaste series.

Na het volgen van deze lessen weet je zeker dat yoga lang niet zo rustig is. Bezweet voorhoofd of niet, met onze dry fit yoga shirts kom je voorbereid naar een intensieve yogales. Deze yoga shirts en tanks zijn gemaakt van een antibacteriële fabric-mix, die zweet snel afvoert. Zo hoef je niet bang te zijn voor zweetvlekken of nare luchtjes.

Luisteren naar je lichaam

spieren trainen met yoga
Jeffrey staat vaak model voor Renegade Guru. In deze foto draagt hij onze Rudra yoga longsleeve Zen.

“Zeker als je begint met yoga, is luisteren naar je lichaam een must. Het gaat erom dat je leert aanvoelen wat de behoeftes van je lichaam zijn. Wat kan het aan en waar liggen de grenzen. Yoga gaat over jezelf leren kennen. It’s the path of the self, through the self, to the self. Je moet luisteren naar je eigen lichaam en geest tijdens een oefening. Als je minder energie hebt of minder lekker in je vel zit tijdens de wintermaanden, moet je ook minder van je lichaam vragen.”

“Je grenzen zullen per dag verschillen. Vandaag kan je misschien een tandje erbij zetten, morgen misschien weer niet. Zoek op die dagen ook zeker de rust op. Als je heel fanatiek begint met Ashtanga lessen, kan dat erg zwaar zijn voor je lichaam. Neem dus ook pauzes om je lichaam de tijd te geven om te adjusten.”

Tip: zorg voor een goede balans tussen actieve en ontspannen yoga. Doe bijvoorbeeld twee keer per week Ashtanga en één keer Yin om tot rust te komen en te stretchen.

 

De eerste stap

Als je wil beginnen met yoga, raadt Jeffrey aan om verschillende active practices te doen bij verschillende yogascholen. “Het is belangrijk om een plek te vinden met een goede vibe. Een studio waar je je lekker voelt en de juiste begeleiding krijgt. Net als de eerste keer eten in een Grieks restaurant, moet je gewoon verschillende vormen gaan meemaken en voelen. Luister naar de behoefte van je lichaam en kijk wat jij het prettigst vindt. Ervaar vooral ook de mentale en emotionele voordelen ervan. Die spieren komen er wel, trust me.”

Bezoek de website van Yogashool Yogi Heroes via deze link.

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden