De “Is dit het nou-fase” voorbij? Met deze 5 tips vind je jouw soul purpose

mentale groeipijn voordat het beter met je gaat_Renegade_Guru

Je hebt de leeftijd ergens tussen je 25e en 45e en bent op een punt in je leven aangekomen waarop je behoefte hebt aan verdieping en verrijking. De vraag ‘is dit het nou’ popt regelmatig op. Je voelt een vage leegte die je niet echt kan beschrijven. Je bent in de verdiepingsfase terecht gekomen en je ziel probeert met je te communiceren. Gelukstrainer en coach Dennis Buist geeft je 5 tips bij het vinden van jouw soul purpose.

De “Is dit het nou-fase” voorbij? Met deze 5 tips vind je jouw soul purpose

Dennis Buist, gelukstrainer, lifelabDennis: “De verdiepingsfase kenmerkt zich in het begin vooral door verwarring. Behoeftes en verlangens worden naar de oppervlakte gedrild. Omdat deze behoeftes eerder onbewust waren en daardoor niet vervuld, krijg je vaak gevoelens waar je je vinger niet precies op kunt leggen. Denk aan een onverklaarbaar ongemak, een leegte of vlakheid. Een dieperliggende behoefte naar verbinding kan bijvoorbeeld voor een gevoel van leegte of eenzaamheid zorgen. Een dieperliggende behoefte om jouw talenten te benutten, kan leiden tot een onrustig gevoel op je werk. Vaak vinden we het lastig deze gevoelens te verklaren omdat ze onbekend zijn.

AFREKENEN MET OUDE SYSTEEM

Naast deze nieuwe dieperliggende behoeftes, is er ook nog je oude systeem van behoeftes, verlangens en verwachtingen. Misschien zit hier de overtuiging in dat je hard moet werken en succesvol moet zijn, dat je eigenlijk geen relatie nodig hebt of dat het belangrijk is om een ‘bepaald’ soort persoon te zijn. Deze behoeftes hebben vooral te maken met het verkrijgen van zekerheid, veiligheid en acceptatie. Dit oude systeem is gevormd door je verleden, onze ouders en onze omgeving en lijkt in conflict te zijn met je dieperliggende behoeftes. Bijvoorbeeld hard werken en een succesvol bestaan leiden, versus innerlijke rust. Of oppervlakkig contact versus diepere verbinding met mensen, of het belangrijk vinden wat anderen vinden versus je eigen innerlijke koers varen.

Ik hoor regelmatig cliënten zeggen tijdens een coachingssessie: “ik schaam me ervoor, maar ik voel me soms een beetje schizofreen, er zijn zoveel gedachten en gevoelens die allemaal een andere kant op willen’. Ik leg dan uit dat dat volkomen normaal is. Je oude systeem en je dieperliggende verlangens praten nu nog door elkaar heen. Als je leert inzien wat waar vandaan komt, kun je weer bewust keuzes maken en verandert de verwarring in helderheid.

ONTDEK JE DIEPERLIGGENDE VERLANGENS

De verdiepingsfase is eigenlijk een her-evaluatie van je behoeftes, verlangens en verwachtingen. Wat is van mij en wat heb ik overgenomen van mijn ouders en mijn omgeving? Wat hoort niet meer bij me en wat wil ik nu wel? Wat zijn mijn dieperliggende verlangens? Dit zijn mijn 5 tips die je kunnen helpen bij een goede her-evaluatie.

1. CREËER MEER RUIMTE IN JE LEVEN

We plannen ons leven helemaal vol. Een dag is van begin tot eind gevuld met activiteiten: kinderen, werk, sport, vrienden, ook nog zelf proberen te koken, etc. Als je jouw dieperliggende behoeftes wilt ontdekken, ga je er vaak actief naar op zoek. terwijl het beter werkt om ruimte in je leven maken en te kijken naar wat er dan naar boven komt. Dit is lastig omdat ons oude geconditioneerde systeem vindt dat we bezig moeten zijn: ‘Ik zit nu al 10 minuten en er komt niets.’ Dit systeem is vaak vele jaren niet gebruikt en het kost even tijd om hem weer op te warmen. Een paar keer per week een half uur vrij maken om even te wandelen of een weekeind alleen weg kan al wonderen doen.

2. GEEF JE OVER AAN DE VERWARRING

Als je in een transitie periode zit hoor daar verwarring bij. Het is er sowieso. Of je je eraan over geeft of niet is aan jou. Plan voor jezelf bijvoorbeeld een paar maanden dat je het gewoon even niet hoeft te weten. Door dit te doen ervaart je systeem toch wat controle en is het makkelijker om je aan de situatie over te geven.

3. GA MEER VOELEN

“Neem ik structureel iedere dag de tijd om goed te voelen hoe het eigenlijk met me gaat? Hoeveel procent van de dag zit ik in mijn hoofd? Hoeveel procent in mijn lijf?” Als je voelt, probeer dan in eerste instantie niet meteen te analyseren wat de gevoelens betekenen. Dat zorgt ervoor dat je weer het hoofd in schiet. Als je al iets wilt labelen, wees dan heel specifiek: Ik voel spanning, een tinteling, ruimte, kramp, openheid etc. Ga niet analyseren waar het vandaan komt, ga meer af op wat er in je op komt. Komt er in het begin niets in je op? Geen probleem. Door meer en bewuster te gaan voelen krijg je vanzelf een betere relatie met je gevoel en kun je er op termijn meer informatie uithalen.

4. VRAAG JEZELF AF: “WIE BEN IK ONDERWEG GEWORDEN?”

We hebben vaak al een heel leven achter ons met mooie en minder mooie gebeurtenissen. Door hierop te reflecteren kun je beter inzicht krijgen in wat je misschien uit je verleden hebt meegenomen en wat je nu niet meer dient.

5. ZET KLEINE STAPJES

Als je je eenmaal bewust bent van je nieuwe behoeftes, wil je misschien te snel veranderen. Dit laat je oude systeem meestal niet toe, aangezien het een rechtstreekse aanval is op wat dat systeem als veilig en zeker acht. Hierdoor zal het je verandering onbewust proberen te saboteren.

De verdiepingsfase is een mooie levensfase. Als de behoeften van je ziel meer naar de oppervlakte komen en het je lukt deze te vervullen, dan zal je een verbinding en verrijking voelen die je daarvoor nog niet kende. Je purpose wordt helder en je staat volledig in contact met jezelf”.

Ons model draagt de Yoga Broek Arjuna in Urban Black en de Yoga Tank Moksha Zen in Blue Skies.

 

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden