10 redenen waarom yoga juist goed is voor mannen

Yoga is niks voor mannen? Think again! Johan Noorloos is yogaleraar en oprichter van De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Hij ziet steeds vaker mannen verschijnen in zijn lessen. Toch moeten veel mannen nog een spreekwoordelijke drempel over. Ben jij ook nog niet 100% overtuigd? We hebben 10 redenen voor je hoezo yoga juist goed is voor mannen!

10 x waarom mannen ook aan yoga zouden moeten doen

In onze Westerse wereld wordt yoga de afgelopen decennia massaal door vrouwen omarmd. Ook de mannen lijken steeds vaker overstag te gaan. Op zich is dat niet zo gek, want 2000 jaar lang werd yoga juist vooral door mannen beoefend vertelt Johan Noorloos. Johan ziet het aantal deelnemende mannen in zijn lessen toenemen. Van topsporters tot advocaten, van studenten tot beroepsmilitairen: de practice helpt hen om hun dagelijkse bezigheden meer kwaliteit te geven. Hier lees je hóe!

1) STERKER ÉN LENIGER

Stretchen is een essentieel onderdeel voor het beoefenen van iedere sport en je gezondheid. Mannen die veel sporten hebben vaak korte hamstrings. Zie yoga als basis voor de rest van je work-outs. En neem het als een mooie aanleiding om stretchen beter te leren integreren in andere vormen van sport die je beoefent. Kijk naar eens hoeveel prof surfers er aan yoga doen.

2) MINDER BLESSURES

Je voorkomt het risico op blessures tijdens andere sporten. Zo hebben hardlopers baat bij lange spieren en de meditatieve ademhaling. En helpt yoga krachtsporters om flexibel te blijven. In het boek Yoga & Mannen wordt dieper ingegaan op hoe yoga een waardevolle aanvulling kan zijn op sport. Vooral de combinaties met voetbal en hardlopen worden uitgelicht.

3) BETERE HOUDING

Yoga helpt je een betere lichaamshouding aan te nemen. Veel klachten zoals pijn in de onderrug, nek en schouder of knieproblemen zijn een gevolg van een verkeerde houding. Of een disbalans in het lichaam, waardoor er veel druk op de spieren en gewrichten ontstaat. Met yoga kun je deze balans herstellen.

4) DETOX VOOR JE LICHAAM

Als je tijdens een yogales je spieren samentrekt, help je het lymfatisch systeem om tegen infecties te vechten, verkeerde cellen te vernietigen en afvalstoffen te verwijderen. Het buigen, strekken en jezelf in allerlei posities wringen geeft het lichaam een full-organ massage, waarbij de bloedsomloop en de lymfevaten gestimuleerd worden en afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

5) BETER UITHOUDINGSVERMOGEN

Het beoefenen van bepaalde yogahoudingen verlaagt het hartritme, verhoogt het uithoudingsvermogen en verbetert de zuurstofopname. Ook heeft het een positieve uitwerking op een gezond cholesterolgehalte – een gehalte onder de 5. En dat verkleint weer je kans op hartklachten.

6) RUSTIG BLIJVEN ONDER STRESS

Regelmatig yoga beoefenen zorgt voor meer ontspanning in het lichaam, waardoor je bloeddruk lager wordt. Daarbij zorgt bewustwording van je lichaam ervoor dat je rustiger kunt blijven in stressvolle situaties. Het actieve zenuwstelsel wordt tot rust gebracht.

7) MEER GEVOEL

Yoga versterkt het vermogen je open te stellen voor gevoelens van liefde, vreugde en compassie. Onderzoek wijst uit dat liefde en verbondenheid niet alleen een goed gevoel kunnen opleveren, maar dat ze echt fysiek goed voor je zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld dat hartpatiënten die liefdesgevoelens ervaren 50% minder beschadigde slagaderen hebben dan patiënten die deze gevoelens niet ervaren.

8) BETERE SEKS

Yoga is van invloed op je testosteronniveau. Een Russisch onderzoek in 2001 toont aan dat vooral de Cobra pose de aanmaak van testosteron bevordert. Het niveau nam met 33% tijdens deze pose bij mannelijke deelnemers aan het onderzoek. En het hormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij gevoelens van opwinding. Zo kan het regelmatig beoefenen van yoga dus een positieve uitwerking hebben op je seksleven.

9) CARRIÈRE BOOST

Door yoga kun je het autonome zenuwstelsel beïnvloeden, om daarmee stress te reduceren. Het maakt je arbeidsproductiever, efficiënter en creatiever als nooit tevoren. In Yoga & Mannen wordt de negatieve uitwerking van stress uitgebreid beschreven. Daarnaast wordt wetenschappelijk onderbouwd hoe yoga en meditatie stress verlagend kunnen werken en welke positieve effecten dit geeft.

10) GRENZEN VERLEGGEN

Yoga leert je je grenzen te verkennen en te verleggen. Het bewust luisteren naar je lichaam stimuleert je om de ruimte te nemen die je nodig hebt. Om je hart te volgen. Je dromen waar te maken. En om anderen te inspireren dat ook te doen.

 

Bron: Holistik

Foto: Harold Pereira. Ons model draagt de Yoga Broek Arjuna in Urban Black.

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden