Yoga en lenigheid: moet je flexibel zijn voor yoga?

moet je lenig zijn voor yoga

Yoga is geschikt voor iedereen, ook als je (nog) niet lenig bent. Door vaker een yoga les te doen, raken je spieren gewend aan de houdingen waardoor je langzaam meer verdieping in de poses kunt vinden.

Toch is het niet heel gek dat mensen denken dat je flexibel moet zijn voor yoga. Het zien van yogi’s en yogini’s in onmogelijke houdingen werkt niet altijd uplifting. Je ziet jezelf misschien toch niet zo snel een split doen. Ook de meest lenige yogi’s zijn ooit ergens begonnen. Maar wat vooral belangrijk is, is dat lenigheid niet het doel is van een yoga practice. Het gaat om de connectie met je lichaam en geest. De rest komt vanzelf.

Hoe je yoga kunt beoefenen als je niet soepel bent

Er zijn verschillende yoga styles die gemakkelijk te volgen zijn, ook als je een beginner bent. Begin met de meer rustige lessen zoals een slow flow, Hatha yoga of beginners les Vinyasa yoga of de heerlijke rustige yin variant. Voel je je nog niet op je gemak in een yoga studio? Er zijn genoeg online lessen te vinden om lekker thuis mee aan de slag te gaan. Let op: yoga kan – vooral als je niet heel flexibel bent – best intens zijn als je net begint. Wees daarom mindful en ga nooit over je grenzen heen. Don’t push it.

Hier volgen een aantal tips om op een veilige manier te beginnen

  1. Blessures of andere lichamelijk klachten
    Als je bijvoorbeeld snel last hebt van je polsen, dan zijn yoga houdingen waarmee je je polsen overbelast misschien geen goed idee. Dit betekent niet dat je nooit een upward facing dog of een plank pose kan aannemen, maar luister naar je lichaam. Voel je ergens pijn? Kom langzaam uit de houding en zoek naar alternatieven. Lenigheid komt vanzelf, wees niet bang om te experimenteren met houdingen en vraag je yoga teacher naar tips & tricks.
  2. Yoga props are your best friend
    Je kunt altijd gebruik maken van yoga blokken en yoga straps als je dat fijn vindt. Het is een perfecte manier om je practice op een veilige manier te doen. Props zorgen ervoor dat je langzaam in de houding kunt komen en deze langer volhoudt, of dat je ondersteunt wordt op plekken waar je stijfheid merkt, of juist nog spierkracht moet opbouwen. Je zult merken dat je steeds dieper in een pose komt en de props soms niet meer nodig hebt. Tip: het gebruik van meditatiekussens of een yoga bolster zorgt voor extra comfort en is a real treat tijdens je yoga practice.
  3. Ontdek waar stijfheid zit
    Voelt heel je lichaam stijf of zijn het specifieke plekken? Bedenk welke gebieden van je lichaam lenigheid missen en pas je les daarop Ieder lichaam is anders. Hier volgen een aantal veelvoorkomende probleem gebieden.

    1. Heupgebied:
      Veel mensen hebben tijdens hun practice veel last van de heupen. De stand van de benen staat bij iedereen net anders, waardoor het lastig kan zijn om voorover te buigen. Als je weinig ruimte in de heupen hebt, dan kan het helpen om een dekentje of kussen onder je billen te leggen. Door de kleine lift kun je toch verder naar voren buigen! Tip: spreid je benen een klein beetje en buig naar voren om nog dieper in de stretch te komen. Bij de meeste heupopeners is het belangrijk om je rug recht te houden! Breng je buik naar je benen en blijf goed ademen.

      Yoga en lenigheid
      Het model draagt  yoga shorts Moksha in de kleur Sea Green en yoga shorts Bodhi in de kleur Urban Black.

    2. De hamstrings
      Mannen hebben vaak kortere hamstrings waardoor het lastig is om met je handen je tenen te raken in een vooroverbuiging (Padahastasana). Het helpt om je knieën iets te buigen in je voorover buiging. Laat je bovenlichaam en armen lekker hangen, dit zorgt voor een stretch in je hele rug.
    3. De schouders
      Stijve schouders komt snel voor bij mensen met een zittende baan. Als je last hebt van stijve schouders, dan is de kans groot dat je óók last hebt van nekpijn. Er zijn fijne yoga houdingen die flexibiliteit in je schouders brengt en nekpijn verminderd. Probeer cat-cow of eagle pose eens! Begin rustig, geef jezelf de tijd om te relaxen in de poses!

Zoals je ziet maakt het niet uit hoe flexibel je bent om aan yoga te doen. Er zijn genoeg variaties op de poses te bedenken die ervoor zorgen dat iedereen – ook de mensen die niet bij hun tenen kunnen – aan yoga kunnen doen! ‘Goed’ zijn in yoga bestaat niet, het gaat niet om lenigheid. Doe wat goed voelt voor jouw lichaam. Wat werkt voor de één, werkt misschien totaal niet voor de ander. Maak het jouw practice!

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden