Reinigende ademhaling: 3x yoga adem geven je metabolisme een boost!

Reinigende ademhaling

Reinigende ademhaling om het lichaam te ontgiften

Waar kun je absoluut niet zonder? Juist; je ademhaling. Eten en drinken is natuurlijk belangrijk, maar zonder zuurstof hou je het waarschijnlijk nog geen drie minuten vol. Terwijl je het zonder eten en drinken nog zo’n drie dagen kunt volhouden. Gelukkig is ademhalen iets wat je onbewust doet en je doet dit zo’n 12 tot 18 keer per minuut. Je ademhaling valt daarom ook onder het autonome zenuwstelsel en deze regelt automatisch alle onbewuste functies en processen in je lichaam.

We staan er niet bij stil dat we het autonome zenuwstelsel kunnen beïnvloeden en dat de juiste manier van ademhalen nog zo veel meer doet dan je in leven houden. Een reinigende ademhaling verminderd stress, werkt goed in combinatie met sporten en zorgt voor een sneller werkende metabolisme. Een gamechanger voor alle verschillende soorten diëten dus. Benieuwd naar waarom een detoxifying breathe zo goed is en welke ademhalingsoefeningen goed werken? Lees snel verder!

Waarom is het belangrijk om goed te ademen?

Het klinkt misschien een beetje vreemd, een reinigende ademhaling. Toch is het één van de meest effectieve manieren om je lichaam op te ruimen. Je ademhaling is namelijk een manier om afvalstoffen af te voeren.

Naast je lever, nieren, lymfeklieren en je huid, zijn je middenrif en longen een essentieel onderdeel om het lichaam te ontgiften. Volgens onderzoek van Ruben Meerman ademen we zuurstof in en ademen we koolstofdioxide uit. In die koolstofdioxide – onze uitademing – zitten koolstofatomen. Wat veel mensen niet weten is dat deze koolstofatomen uit ons voedsel komen en worden omgezet tot koolstofdioxide. Dat betekent eigenlijk dat we ons voedsel voor een groot deel weer uitademen. Klinkt dit allemaal een beetje abstract? In deze video wordt precies uitgelegd hoe dit werkt.

Wat doen yoga ademhalingstechnieken?

Nu je meer weet over waarom ademhaling en metabolisme met elkaar connected zijn, ben je misschien benieuwd wat yoga daar dan mee te maken heeft. Zoals eerder verteld hoort je ademhaling bij het autonome zenuwstelsel. Dit stelsel is onderverdeeld in het sympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuw stelsel. Het sympathische gedeelte regelt alles wat met activiteit te maken heeft. Je hartslag en bloeddruk gaan dus omhoog en dit gebeurt als we ons bijvoorbeeld bedreigt voelen of stress hebben. Het parasympathische helpt ons te herstellen van die inspanning. Bekijk de video hieronder voor een uitgebreide uitleg!

Ons drukke manier van leven zorgt er voor dat het sympathische zenuwstelsel constant ‘aan’ staat. Je kunt je voorstellen dat het niet goed is voor je lichaam om in die constante staat van stress te zijn. Juist daarom is het zo belangrijk om met behulp van de goede ademhalingstechnieken ervoor te zorgen dat het parasympathische zenuwstelsel sneller geactiveerd wordt. Dit is waar de reinigende ademhaling, of in dit geval yoga breathing van pas komt.

3 x ademhalingstechnieken die je lichaam resetten

Je yogi breath helpt om je lichaam te herstellen en stimuleert je metabolisme ook nog eens. Een win-win situatie dus! Hieronder lees je drie reinigende ademhalingstechnieken die detoxifying werken en makkelijk uit te voeren zijn. Dus rol je yoga mat uit en zorg ervoor dat je lekker kan zitten voor de volgende meditatie ademhalingstechnieken. Vind je het lastig om ‘stil’ te zitten en ben je nog niet overtuigd door meditatie? Hier zijn een aantal tips & tricks.

Yoga reinigende ademhaling

Yoga ademhaling is een goede reinigende ademhaling om mee te beginnen. Je begint via de bekken, de buikademhaling, naar de flankademhaling om vervolgens naar de borstademhaling te gaan. Eigenlijk is het een hele diepe ademhaling waar je volledig van bekken tot borst in- en uitademt. Bij deze oefening is de uitademing net zo belangrijk als de inademing. Vind je het lastig? Begin op je rug zodat je alle aandacht op de ademhaling kunt richten.

Kapalbathi reinigende ademhaling

Deze reinigende ademhaling valt onder de 5 fases van de Pranayama ademhaling en wordt ook wel vuurademhaling genoemd. Een krachtige oefeningen die de longen en de organen in de buikstreek reinigen. Kapal (voorhoofd) bathi (schijnen) in Sanskrit, helpt het lichaam om afvalstoffen af te voeren. Het is belangrijk om goed te zitten voor deze houding omdat je door de intensiteit en snelheid van deze ademhaling best een beetje licht in je hoofd kan worden.

Ben je een beginner? Begin met de Ujjayi ademhaling (oceaanademhaling). Deze reinigende ademhalingstechniek verhoogt het zuurstofniveau in je bloed. Het geeft energie terwijl je ontspant en deze ademhaling wordt vaak ook ingezet tijdens yoga asana’s.

Neti pot

Neti pot of neti neusspoeling is een Indiase methode uit de Ayurveda waarbij je je neus uitspoelt met zout water. Als je last hebt van ademhalingsklachten omdat je verkouden bent of hooikoorts hebt bijvoorbeeld; dan is neti pot to the rescue! Deze techniek zorgt ervoor dat je neus vrij komt zodat jij je weer kan focussen op je yoga practice en je reinigende ademhaling kan oefenen.

We kunnen stellen dat je ademhaling belangrijk is op mentaal en fysiek gebied. De ontgiftende ademhaling cleansed je lichaam van binnen uit en het meditatieve aspect van yoga-ademhaling vermindert stress door ervoor te zorgen dat je lichaam niet altijd ‘aan’ staat. Daarbij zorgt je (reinigende) ademhaling voor een snellere metabolisme en is het goed om deze technieken met je yoga of sport routine te combineren. Het hoeft maar 5 tot 10 minuten van je dag te duren. En dat terwijl je er zo veel meer voor terug krijgt. Adem in – adem uit!

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden