Nooit Meer Rugpijn: 7 Oefeningen Om Je Lage Rugspieren Te Versterken

Rugpijn is één van de meest voorkomende klachten in de wereld. Dit komt vaak door een onderbelasting of juist structurele overbelasting van de rugspieren. Naarmate we ouder worden nemen de klachten toe als gevolg van stijfheid en zwakheid. Klachten kunnen langzaam ontwikkelen of juist spontaan opspelen.

Het trainen van de onderrug spieren is nooit populair geweest. Vooral als we het vergelijken met spiergroepen als borstspieren, armen of benen. En dat is jammer, want het is cruciaal voor elke (top)sporter tot aan non-sporter. Niemand wil onderrugpijn. Gelukkig kun je je rugpijn makkelijk zelf voorkomen met de juiste oefeningen.

Door dit schema te volgen train jij jouw rugspieren met het doel de communicatie (feedback & activatie) te verbeteren in spieren. Daarnaast vergroot jij de belastbaarheid van de rug spieren. Hiermee nemen de klachten af en zullen ze uiteindelijk verdwijnen.

Stretch en mobiliteit zijn belangrijke componenten als gaat om onderrug versterking. Door de rugspieren soepeler te maken zullen de spieren een betere trainingsprikkel ontvangen wat leidt tot sterkere en flexibelere spieren.

In dit filmpje leer je hoe je de oefeningen precies moet doen om het beste eruit te halen.

 

Oefening

 

Series

 

Herhalingen

 

Rust

Scorpion twist10xlinks & rechts
Cat and cow pose10xhol & bol
Child pose3x15-30 sec.15-30 sec.
Chest stroke3x10-1530-60 sec.
Goodmorning3x10-1530-60 sec.
Glute bridge3x10 -1530-60 sec.
Plank3xmax 1 min.30-60 sec.

 Disclaimer

  • Luister altijd naar de signalen van je lichaam.
  • Forceer niets tijdens een training.
  • Gebruik je gezonde verstand.
  • Kwaliteit en effectiviteit gaan boven kwantiteit – let op dat je de oefeningen goed uitvoert.
  • Bij medische klachten zoals hernia’s, overleg eerst met jouw huisarts of fysiotherapeut. Het volgen van dit schema is geheel op eigen risico van de beoefenaar. De auteur is op geen mogelijke wijze verantwoordelijk voor schade aan/of lichamelijk als geestelijk als gevolg van het volgen van dit schema.

Serge Smits is Beweeg & Leefstijl Coach, Mylogenics Practitioner en Personal Trainer. Hij biedt professionele begeleiding en ondersteuning op het gebied van beweging, voeding en gezond leven. Door elke behandeling en training op jouw persoonlijke mogelijkheden af te stemmen, helpt Serge jou op een veilige & effectieve manier om jouw doelen te bereiken. Meer leren over wat Serge voor jou kan betekenen? Neem contact op via zijn website of social media.