Meditatie voor Mannen: 5 Mythes – busted!

meditatie voor mannen

“Meditatie is echt niks voor mannen!” – “Mediteren is zweverig!” – “Mijn vrouw zit altijd op zo’n kussentje, dat hoef ik echt niet!” Wees eerlijk, je hebt waarschijnlijk al een van deze (of soortgelijke) smoesjes gebruikt om niet te mediteren. Maar vergeet even alles wat je wel eens hebt gehoord over meditatie. We hebben 5 van de grootste misvattingen over meditatie op een rijtje gezet, en vertellen je hoe het écht zit.

Meditatie voor Mannen: 5 Mythes – busted!

Ik heb geen tijd om te mediteren.

“You should sit in meditation for 20 minutes a day, unless you’re too busy. Then you should sit for an hour.” Deze quote ben je wellicht al een keertje tegen gekomen. En het klopt ergens wel – als je geen tijd hebt voor meditatie, dan heb je het misschien té druk. Maar laat je ook vooral niet bang maken als je geen uur in je agenda kunt blokken. Heb je 5 minuten voor een korte meditatie? Beter dan niks! Vooral als je net begint met mediteren is het verstandig om voor eenvoudige en snelle meditatie oefeningen te gaan. Een klein rustmomentje elke dag kan al veel voor je doen.

Ik kan niet zo lang stil zitten.

Denk je bij meditatie gelijk aan iemand die heel lang op een kussentje zit zonder te bewegen? In kleermakerszit misschien? Nee joh, meditatie hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Probeer even alles te vergeten wat je hebt gehoord over meditatie. Ga gewoon zitten, maakt niet uit waar. Op de grond, de bank, tegen de muur aan – ga op zoek naar een positie die jij fijn vindt. Sluit je ogen en focus op je ademhaling. That’s it. 

Mediteren is moeilijk, ik kan mijn hoofd niet leeg maken.

Een van de grootste mythes over meditatie is dat je je hoofd leeg moet maken om het “goed” te doen. Maar even serieus – leeg? Nergens voor nodig (en soort van onmogelijk). Meditatie gaat veel meer erom dat je leert om je gedachtes los te laten, niet te beoordelen. Niet alle gedachtes hebben even veel aandacht nodig. Kijk naar je gedachtes als of je naar de wolken kijkt. Vindt je het moeilijk om je gedachtes los te laten? Volg dan een geleide meditatie of doe eenvoudige meditatie oefeningen, zoals het tellen van je ademhaling.

Ik heb geen plek om te mediteren.

Zoals we al zeiden, meditatie hoeft niet zweverig te zijn. Je hoeft niet op blote voeten door het bos te lopen of boven op een berg te zitten. Je woonkamer is prima geschikt. Zorg dat je niet wordt afgeleid door mensen om je heen of zet een koptelefoon op. Of ga eens naar buiten voor een wandeling of zit in het park: uit onderzoek blijkt dat al een paar minuten in de natuur helpen om te ontspannen.

Ik heb mediteren niet nodig.

Regelmatig mediteren kan helpen tegen stress. Dus als je zegt dat je meditatie niet nodig hebt omdat je gewoon geen stress hebt, good for you. Maar weet dat de voordelen van meditatie nog veel dieper gaan dan wat minder stress. Door regelmatig mindfulness oefeningen te doen kun je leren om bewuster naar jezelf en de wereld te kijken. Je kunt je eigen (denk) patronen leren kennen of dankbaarheid oefenen. En zeiden we al dat meditatie hoge bloeddruk kan verlagen en je immuunsysteem kan versterken? Het is eigenlijk net een workout, maar dan voor je hoofd. Je leeft zelfs langer! Als dit je niet overtuigd om nu gelijk te mediteren, dan weten wij het ook niet…

 

We zijn benieuwd: doe jij weleens aan meditatie?

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden