Kijk uit mannen! Dit is wat vlees eten met je fysieke prestaties doet…

fysieke prestaties

Denk eens aan de meest mannelijkste scenes uit onze westerse cultuur. Je ziet ze terug in films en reclames. En hoe gedraag je je volgens de media als een echte man? Juist. Werp een paar stukken vlees op de barbecue, burgers, steak, biertje erbij en klaar is Kees. Hoe meer hoe beter en stoerder. Tegelijkertijd zegt ruim 14% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder weleens last te hebben van erectiestoornissen. Naar schatting heeft zo’n 50% van de mannen van boven de 40 hier zelfs regelmatig last van. Daarnaast is hart- en vaatziekte op dit moment de dodelijkste ziekte ter wereld. Wat erectiestoornissen te maken hebben met je eetpatroon vertelt IJsbrand Straatman, oprichter van platform The Healthy Heart, je graag.

Kijk uit mannen! Dit is wat vlees eten met je fysieke prestaties doet…

IJsbrand: Oké… Wat heeft dat met elkaar te maken? En hoe kan het dat ondanks al deze mannelijke activiteiten het meest mannelijke lichaamsdeel naarmate je ouder wordt steeds slapper wordt? Het werkt als volgt. Deze “mannelijke activiteiten” blijken het tegenovergestelde te zijn van wat je mannelijkste lichaamsdeel nodig heeft om optimaal te functioneren. Dr. Terry Mason legt uit dat erectiestoornissen de eerste klinische indicator is voor hart- en vaatziekten. Het is de ‘kanarie in de kolenmijn’. Vroeger brachten steenkoolmijnenarbeiders kanaries mee om hen te waarschuwen voor als er giftige gassen vrijkwamen, zodat ze op tijd konden vluchten. Ditzelfde principe is van toepassing op een falende erectie en hart- en vaatziekten.

Je hart en een harde penis

Erectiestoornissen en hart- en vaatziekten (atherosclerose) blijken allebei een uiting van dezelfde ziekte te zijn. Mannen van boven de 40 met erectiestoornissen hebben een 50 keer hogere kans op een hartaanval. Dat is een 50000% risicotoename, zelfs voor jongere mannen. Eerst dacht men dat het probleem bij mannen tussen de 20 en 30 jaar oud alleen tussen de oren zat. Ook hier blijkt het dat het vaak een vroegtijdige uiting van hart- en vaatziekten is. Dus: mannen die erectiestoornissen hebben, zelfs zonder last te hebben van andere symptomen als kortademigheid, pijn op de borst etc., moeten behandeld worden als een hartpatiënt tot het tegendeel bewezen is.

Geheim van dit venijn 

Wacht, hoe werkt dit? De penis heeft een van de hoogste concentraties van endotheelcellen in het lichaam (gezonde endotheelcellen zijn cruciaal voor een gezond hart- en bloedvaten). Zenuwsignalen zorgen ervoor dat de endotheelcellen stikstofoxide produceren, waardoor de bloedvaten verwijden om de penis te vullen met bloed. De kleinste slagaders in het lichaam zitten in de penis, waardoor het proces van dichtslibben hier vaak het eerst waargenomen wordt. Erectiestoornissen zijn dan ook niet voor niets een belangrijke indicator voor hartziekte. Vrouwen hebben overigens soortgelijke erectieweefsels en dat wordt op dezelfde manier aangetast. Je raadt het al, diëten hoog in dierlijke producten beschadigen de endotheelcellen, zijn een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten en andere westerse aandoeningen. 

Wat kun je doen? 

Als (jonge) man is het makkelijk om niet na te denken of stil te staan bij het effect van ongezonde voeding op je hart- en bloedvaten, maar het feit blijft dat het verstijven van je aderen zorgt voor het verslappen van je penis. Je huidige cholesterolniveaus voorspellen een hoop over je seksuele prestaties in de toekomst. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om die burgers en steaks naar binnen te blijven werken en Viagra te nemen als je last krijgt van erectiestoornissen, maar dan moet je je ook afvragen hoe je seksleven eruit gaat zien na een hartaanval of beroerte. Om erectiestoornissen en hart- en vaatziekten te voorkomen en genezen, laat de huidige wetenschap zien dat je het beste ver uit de buurt kunt blijven van producten hoog in verzadigde vetten, cholesterol en transvetten zoals hamburgers, biefstuk, bacon, hotdogs en die chicken wings. Wees net zo verstandig als de steenkoolmijnenarbeiders en hun kanaries. Luister naar de waarschuwingen. Eet in plaats van die “mannelijke” voedingsmiddelen groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden en peulvruchten en zorg ervoor dat je regelmatig beweegt. Je meest mannelijke lichaamsdeel zal je dankbaar zijn. En die niet alleen.

Tekst: IJsbrand Straatman
Bron: Holistik
Foto: Renegade Guru

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden