Dit is waarom een liefdespsycholoog een pleidooi doet voor de saaie man

Chaja KruijssenLaatst belde liefdespsycholoog Chaja Kruijssen naar onze redactie: of ze alsjeblieft een pleidooi mocht houden voor de saaie man. Ja, natuurlijk mag dat! Chaja heeft namelijk een geheel eigen visie op de saaie man. Saai is volgens Chaja een man die durft te leven, eerlijk kijkt naar zijn eigen aandeel in de relatie en zorgvuldig met jouw gevoelens omgaat. Dit in tegenstelling tot een spannende man. Kies je vaak voor spannend in plaats van saai? Dan is het geen gek idee om eerst eens te kijken naar hoeveel je eigenlijk van jezelf houdt… 

Dit is waarom een liefdespsycholoog een pleidooi doet voor de saaie man

Chaja: Als ik een vrouw in mijn praktijk vraag wat voor haar een belangrijke kwaliteit is bij een levenspartner, roept ze: ‘Hij mag vooral niet saai zijn!’ Spannend, avontuurlijk en woest aantrekkelijk zijn eigenschappen die ze zoekt in een man. Hij moet je niet alleen meenemen naar Parijs en je daar overvallen met een romantisch diner, maar je voortdurend het spannende gevoel geven dat hij je lijf, je gedachten en gevoelens volledig beheerst. En als die spanning (ooit) minder wordt, tja… dan blijkt hij niet de ware te zijn.

Spannende man = onveilige man

Een man die jou dat spannende gevoel geeft, zou wel eens een onvoorspelbare man kunnen zijn. Een man van wie je nooit precies weet wat je aan hem hebt. Bij wie je twijfelt of hij voor jou gaat en of hij überhaupt wel volmondig ‘ja’ tegen een relatie zegt. Een spannende man is er eentje die je het gevoel geeft dat je een geweldige vangst beet hebt (‘hoe is het toch mogelijk dat hij mij leuk vindt?) maar bij wie je je voortdurend afvraagt: ‘hoe moet ik me gedragen zodat hij me leuk blijft vinden?’ Spannende mannen zijn vaak onveilige of ‘foute’ mannen. Ze zijn verkeerd omdat ze uiteindelijk niet goed zijn voor jouw hart. Een spannende man is niet zelden onberekenbaar in zijn aandacht en onvoorspelbaar in zijn reacties. Iets waardoor je je steeds meer op hem gaat richten en je het contact met jezelf verliest. Want een partner die de spanning erin houdt, maakt je vaak onzeker over jezelf. Je gevoel van eigenwaarde wordt steeds meer bepaald door hoe hij je waardeert, of hij wel op je appje reageert bijvoorbeeld. Kortom: door de mate van aandacht die hij jou geeft voel jij je goed of slecht. Vrouwen die al weinig gevoel van eigenwaarde hebben, voelen zich vaak aangetrokken tot zo’n spannende man. Onbewust triggert hij het onveilige gevoel van niet gewaardeerd worden om wie je bent, om je best te moeten doen om liefde te krijgen. Waarschijnlijk een gevoel wat je eerder in je leven hebt meegemaakt. De verwarring is dat je geleerd hebt dat liefde onveilig is, maar dat is geen liefde.

Onveiligheid is geen liefde

Dit verkeerde gevoel van liefde kan zijn ontstaan in je jeugd, waarin je ouders je niet konden geven wat je nodig had aan erkenning en liefde. Maar het kan ook later in je leven ontstaan zijn in een pijnlijke liefdesrelatie. Als je steeds op ‘verkeerde mannen’ valt, mannen die je ontkrachten en je eigenheid ondermijnen, ga dan eerst werken aan je gevoel van eigenwaarde. Zo leg je een sterke basis van zelfliefde zodat je altijd diep van binnen weet dat je goed genoeg bent om van te houden. Pas dan kan je helder beoordelen of een man je geeft wat je nodig hebt. Wat je nodig hebt is namelijk geen spanning, maar liefde.

Een saaie man hoeft geen nerd te zijn

Liefde is liefde. Een liefdespartner geeft je het gevoel geliefd te zijn. Geliefd om wie je bent, om wat je doet en wat je voor hem betekent. Een levenspartner is er niet voor de spanning. Als je spanning zoekt, zorg je daar gewoon zelf voor: neem een spannende hobby of ga een avontuurlijke reis maken. En een saaie man? Een saaie man is een veilige man die respectvol, integer en eerlijk is. Een aardige man die zijn afspraken nakomt, die op je appjes reageert, die zorgvuldig en liefdevol met je meeleeft en met je gevoelens omgaat. Ja, voorspelbaarheid is zo saai ;-)! Je weet precies wat je aan hem hebt. Hij is misschien te saai voor een spannend sexy avontuurtje, maar heerlijk aantrekkelijk om een leven lang lekker het bed mee te delen. Graag help ik het idee vandaag nog de wereld uit dat een saaie man betekent dat hij een onaantrekkelijke nerd is. Weet je wat ik een spannende man vind? Een man die durft te leven. Die interessante innovatieve ideeën heeft of avontuurlijke zaken onderneemt, die op de toekomst gerichte visie op de wereld heeft, en vooral een man die bewust probeert te leven en eerlijk naar zichzelf en zijn eigen aandeel in de relatie wil kijken.

Tekst: Chaja Kruijssen
Bron: Holistik
Foto: Urban Goddess/Harold Pereira. Hij draagt onze Bodhi yoga shorts in Green Earth en de Moksha Zen yoga tee in Green Earth.

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden