5 Redenen Hoezo Je Meer Zou Moeten Slapen

meer slaap - Renegade Guru

Wist jij dat een tekort aan slaap je gezondheid, lichaam en daardoor je hele leven saboteert?

Tegenwoordig willen we vaak nóg productiever zijn, meer doen in minder tijd. Slaap is dan ook vaak het eerste wat we schrappen van de oneindige to-do lijst. “Ik voel me prima met 5 uurtjes per nacht!” Heb jij dat ook wel eens gezegd? Wees eerlijk tegen jezelf: je lichaam heeft toch écht de tijd nodig om uit te rusten, te herstellen. Je kan er alleen maar beter van worden.

5 manieren hoe je leven positief veranderd als je meer slaapt

Wij hebben een aantal redenen voor je op een rijtje gezet hoezo een paar extra uurtjes slaap elke nacht je leven kunnen verbeteren.

Je bent minder chagrijnig.

Als je slaapt kan je lichaam ontspannen, en alle gebeurtenissen en emoties van de dag verwerken. Slaap je te weinig, dan heeft je lichaam niet genoeg tijd om met alle emoties om te gaan. Het resultaat? Een te veel aan prikkels en emoties: je bent sneller chagrijnig, emotioneel instabiel. En dit kan na een tijdje zelfs leiden tot angst of depressie. Good to know: je kunt slaap niet “inhalen” door in het weekend uit te slapen. Probeer elke nacht voldoende slaap te krijgen om je lichaam en geest (en je mood) in topconditie te houden. De mensen om je heen zullen dankbaar zijn.

Je ervaart minder stress.

Het is wetenschappelijk bewezen dat slaap stress verlicht. Vooral als je een goede ritme aanhoudt en rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat. Dit houdt je scherp en – zoals we net hebben geleerd – happy, maar bovendien is het beter voor je lichaam. Minder stress helpt om je bloeddruk en cholesterolgehalte onder controle te houden. Dus ja, eigenlijk zorgt een goede nachtrust gewoon ervoor dat je langer leeft!

Je blijft in shape.

Heb je soms meer honger als je slecht hebt geslapen? Niet zo gek: slaap en stofwisseling worden door dezelfde delen van je hersenen gecontroleerd. Het kan dus gebeuren dat je als je moe bent meer honger hebt, terwijl dat eigenlijk niet zo is. En andersom, als je goed uitgerust bent, dan is de kans groter dat je de hongersignalen van je lichaam beter kunt lezen en ook betere keuzes gaat maken qua voeding. Nog niet overtuigd? Onderzoek toont aan dat mensen die een dieet volgen en voldoende slapen meer vet verliezen, terwijl mensen die tijdens de dieet niet genoeg slapen, meer spiermassa verliezen.

Je blijft scherp en creatief.

We kennen het allemaal: na een slechte nacht kun je amper focussen. Het is bewezen dat slaap je hersenen en cognitieve functies versterkt. Ben je uitgerust, dan voel je je helder en alert, en kun je bovendien ook creatiever denken. Dit heeft namelijk ook weer te maken met emotionele stabiliteit: zijn (makkelijk gezegd) al je emoties verwerkt, dan heeft je brein meer kracht om nieuwe oplossingen te bedenken. Get the creative juices flowing.

Je blijft gezond.

Het is normaal dat je, als je ziek bent, meer slaapt. Zo heeft je lichaam meer tijd om de ontstekingswaarden in je bloed te verlagen. Andersom geldt dan ook: slaap je te weinig, dan heeft je lichaam geen kans om ontstekingen te bestrijden. Zo ben je bijvoorbeeld vaker verkouden. Maar hoge ontstekingsniveaus zijn ook gekoppeld aan ziektes zoals diabetes, hartaandoeningen, beroertes en vroegtijdige veroudering. Reden genoeg om vanavond iets eerder je bed in te duiken!

 

Je werk, gezin en andere prioriteiten kunnen het moeilijk maken om voldoende te slapen. Maar weet dat een extra risico voor je gezondheid ook extra risico voor je hele leven betekent. Onderschat niet wat al één extra uurtje slaap elke nacht voor jou kan betekenen. Je verdient een gezond, lang leven. En dat begint met goede slaap. Welterusten!

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden