4 Tips Om Yoga Blessures Te Voorkomen

zo voorkom je yoga blessures

Yoga en blessures – hoe past dat bij elkaar? Veel sporters gebruiken yoga om van hun blessures af te komen. Denk bijvoorbeeld aan hardlopers met stijve kuiten of wielrenners met gespannen bilspieren. Regelmatig aan yoga doen is een fijne toevoeging om je lichaam in balans te houden. Maar wist je dat je ook tijdens je yoga practice geblesseerd kunt raken? Wij hebben 4 tips voor je op een rijtje gezet hoe je yoga blessures makkelijk kunt voorkomen.

Tips om niet geblesseerd te raken tijdens yoga

Veel (fanatieke) yogi’s hebben het wel eens mee gemaakt: je geniet en maakt stappen in je yoga practice, en dan zit je ineens met een overbelaste schouder of een gevoelig knie op de mat. Vervelend! Als je tijdens de yogales een blessure oploopt, dan is de kans groot dat er iets out of alignment is. Soms wil je iets bereiken waar je lichaam nog niet klaar voor is. Gelukkig kun je de meeste blessures voorkomen, wij vertellen je hoe.

Ga niet te ver.

Hoe weet je nou of je te ver gaat of niet? Simpel: als je door je mond wilt / moet ademen. Het is de bedoeling dat je tijdens de yogales alleen maar door je neus in ademt. Is je lichaam erg aan het trillen? Kun je het trillen niet verminderen door op je ademhaling of de houding te letten? Dan push je jezelf net even te ver. Doe een stapje terug. Ook als je tijdens een bepaalde houding pijn voelt ga je te ver. Je moet nooit (echt nóóít!) scherpe pijn in je gewrichten – of ergens anders in je lichaam – voelen. Voel je wel pijn, kom dan voorzichtig uit de houding en vraag je yoga docente om hulp (als je een les in een yoga studio volgt).

Leer je lichaam kennen.

Yoga is persoonlijk. Iedereen heeft het over alignment van bepaalde yoga houdingen, maar eigenlijk gaat het om het alignment van je eigen lichaam. Dezelfde houding ziet er bij iedereen net een beetje anders uit. Diegene op de yoga mat naast je heeft misschien fysieke, mentale, of emotionele beperkingen waardoor zijn asana er anders uit komt te zien. None of your business. Houd daarom je aandacht op je eigen mat. Luister naar je eigen lichaam en leer de plekjes kennen die wat extra aandacht nodig hebben.

Ga niet naar lessen die net iets te advanced zijn voor je.

Je weet wel, die ene yoga les die je eigenlijk te intensief vindt, maar die zo goed in je agenda past. Of de studio die toch op je route ligt. Ga niet alleen voor convenience, maar ga op zoek naar een yoga les die echt bij je level past. Je lichaam zal er dankbaar voor zijn.

Vind de juiste yoga docente.

Yoga is heel populair, en veel mensen volgen een opleiding om yoga docente te worden. Dat er veel yoga teachers zijn betekent echter niet dat elke docente even goed is én ook goed bij jou past. Zo mogelijk, volg verschillende lessen van een aantal verschillende docenten en ga op zoek naar eentje waar jij je goed voelt. Vindt je het fijn als er veel of juist weinig gepraat wordt tijdens de les? Wil je dat de docente door de zaal loopt om te helpen of kan ‘ie maar beter op zijn eigen matje blijven staan? Zoals we al zeiden, yoga is erg persoonlijk. De les en de yoga docente moeten bij jóu passen, niet andersom.

Join the tribe & ontvang 10% korting
Blijf als eerste op de hoogte van onze sale en exclusieve aanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop!
    INSCHRIJVEN
    Ik ga akkoord met algemene voorwaarden